Karpervissen met de pen

Zaterdagmorgen 06:15 en m'n wekker loopt af. Gellukkig hoef je zo langzamerhand aan het einde van september niet meer zo heel vroeg op te staan, om met zonsopgang aan de waterkant te kunnen zitten. Thermosfles met water voor een bakkie thee, 2 krentebollen in m'n rugzak en hup binnen 15 minuten na het aflopen van m'n wekker sta ik bij m'n wagen.

Wat gaan we vandaag doen: we gaan op karper vissen met een dobbertje. Iets simpelers bestaat er volgens mij niet en heb je hier lekker weinig spullen voor nodig. Een 3,60 meter lange werphengel (1,5 lbs) een molentje met 22 honderste nylon en een simpel pennetje met een lange antenne, want dan zie je de opsteker zo lekker. Ik rijd naar de Sassemse Vaart, doe de laarzen aan, zet een stoeltje neer, draai eerst nog m'n schepnet in de steel, want het gebeurt vaak genoeg dat je meteen een karper hebt zo vlak voor je voeten. Oh, dat vergeet ik nog te zeggen: had reeds zo'n 25 maiskorreltjes verspreid op zo'n metertje uit de kant gestooid zo vlak voor die lange poten van me. 2 Hengelsteunen in de grond gestoken en daar zit ik dan lekker verscholen achter het riet. Het is nu 06:45 en ben ik klaar voor actie!

Eigenlijk kan ik nog amper wat zien en heb daarom m'n dobber zo'n 3 cm boven water staan, het is hier ongeveer 125 cm diep, en ligt het ondersterste loodje (nr. 4) goed op grond. Gelukkig begint het al een beetje te dagen en vang ik al snel m'n eerste brasem, en nog een en nog een knappe voorn. Je leert van liever lee de beten te herkennen. Als het een karper is, dan zijn de stappen die de dobber laat zien veel groter. Brasems en voorns doen vaak veel voorzichtiger en hebben uiteraard meer moeite om een haakje nummer 10 met 2-3 maiskorrels naar binnen te werken dan een karper. Je slaat dus ook veel mis, maar je hebt wel lekker veel actie en ziet continue je dobber bewegen. Zo om de 5 minuten gooi ik wat maiskorrels op m'n plekje.

Dan om 07:30 gebeurt het: een flinke opsteker (oh wat mooi!) en blijft deze lekker staan. Ik wacht nog even en sla beheerst aan. Tsssssssssss...... zo'n 20 meter lijn wordt van de spoel getrokken en dit is dus een karper. Het is belangrijk om je slip tamelijk los te zetten want je hebt immers maar een metertje lijn tussen je dobber en de top van je hengel. Door middel van je duim kan je indien gewenst de spoel wat afremmen. In het midden van de vaart staat zo'n 2,5 meter water en kan de vis lekker z'n krachten tonen en blijft flink zwemmen. Het duurt aan dit materiaal toch wel een paar minuten voor de karper geland kan worden en is het ook goed opletten dat de karper zich niet vast zwemt in de plompebladeren of in een van de vele aanwezige takken. De eerste karper is binnen en meet 63 cm. Geen slecht begin.

Tijd voor bakkie thee, want na het scheppen van een karper is de visplek wel goed verstoord en is de vis wel even pleitte. Een beetje bijgevoerd, zelf ook een krentebol genomen en zit weer lekker onderuit gezakt in m'n stoel te wachten op nog wat moois. Heerlijk weer vanochtend en al snel zie ik weer beweging komen in m'n dobber. Nog een paar brasems en voorns gevangen en om half tien vang ik nog een leuke karper van 60 cm. Om tien uur vind ik het welletjes en ga naar huis toe om een bakkie koffie te doen. Hopelijk heeft Marianne wat lekkers gehaald bij de bakker! Uiteraard vergeet ik nog bijna m'n hengel mee te nemen (gebeurt me wel vaker tegenwoordig dat ik wat vergeet. Vroeger brak ik nog wel eens een hengel, tegenwoordig laat ik wel eens wat liggen. Tja Koopman moet toch ook wat verdienen!

Karpervissen kan toch zo leuk zijn. Houd het simpel en in een goed water (Leidsevaart, Sassemse Vaart) vang je bijna altijd wel een karper. Probeer het ook eens en ervaar de kracht van een karper! Met vriendelijke groeten,